Proton Persona 2022 Facelift Dilancarkan

 

Proton Persona 2022 dan Iriz 2021 telah dilancarkan hari ini, berikutan kebocoran dan gambar perisik yang menawarkan sedikit demi sedikit maklumat mengenai sedan dan hatchback segmen B terbaru pembuat kereta nasional itu sebelum Tarikh pelancarannya. Berikutan persona pertama Persona pada tahun 2019, sedan segmen B Proton yang diperbaharui mendapat sekumpulan kemas kini yang lebih komprehensif kali ini, kini menampilkan penyesuaian terhadap spesifikasi mekanikalnya selain perubahan luaran dan dalaman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Di sini, Proton Persona 2022 tersedia sebagai varian 1.6 Standard, 1.6 Executive dan 1.6 Premium, bermula dari RM45,800 untuk 1.6 Standard, RM50,800 untuk 1.6 Executive, hingga RM55,800 untuk varian 1.6 Premium, dan harga bermula pada- jalan raya tanpa insurans. Pelancaran varian telah menurunkan varian transmisi manual Standard dari kemas kini 2019, dan varian Standard, Executive dan Premium kini bernilai RM1,200 lebih mahal daripada pelancaran lelaran 2019, walaupun seperti yang akan kita lihat, tahap peralatan telah dibesarkan di sini. Powertrain pada Proton Persona 2022 facelift adalah 1.597 cc sebaris-empat dengan VVT, dengan output dinilai pada 109 PS pada 5.750 rpm dan torsi 150 Nm pada 4.000 rpm.

 

Ini dipadankan dengan transmisi berubah-ubah yang berterusan, bukannya kotak gear automatik empat kelajuan yang sebelumnya dikhabarkan. Kami memahami bahawa Proton juga telah memperbaiki tingkah laku dalaman dan pemanduan CVT, walaupun belum ada keterangan yang jelas. Kami akan mengetahui lebih banyak lagi apabila kami akan segera bercakap dengan pasukan R&D. Varian Premium dan Executive teratas dari kereta baru 2022 Proton Persona akan mendapatkan roda aloi 16 inci dengan roda Eksekutif dalam kemasan polos, kedua-duanya berpusing pada tayar berukuran 185/55. Varian kemasukan 1.6 Standard mendapat aloi 15 inci yang dilekatkan pada tayar 185/55. Varian Premium juga dikenali dengan atap hitamnya.

 

Di dalamnya, papan pemuka Proton Persona 2022 kini menghilangkan skema dua nada facelift 2019, kontras yang kini ditawarkan pada tahap trim Premium oleh pelapis kulit berwarna coklat, sedangkan tahap trim Eksekutif dan Standard mendapat pelapis kain. Ini meliputi tempat duduk serta bahagian kad pintu dalaman, dan skema hitam yang lebih bersatu untuk papan pemuka sesuai dengan skema warna yang telah digunakan di Iriz. Di atas, Persona menggunakan headliner kelabu berbanding warna hitam yang digunakan di Iriz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tumpukan bahagian atas tengah membawa salah satu perubahan yang paling menonjol pada bahagian dalam Proton Persona 2022, di mana seperti Iriz 2022, unit infotainment kini menjadi layar berdiri bebas yang kini berada di atas lubang penyaman udara dalam susun atur baru, berbanding sebelumnya konfigurasi yang mempunyai ventilasi berorientasikan secara menegak di setiap sisi skrin. Seperti pada Iriz, butang pengunci pusat dan lampu bahaya kini disusun secara menegak.

 

Infotainment kit pada Proton Persona 2022 bermula dengan penyediaan audio standard dalam varian 1.6 Standard, yang menawarkan Bluetooth dan enam port USB - ini terdiri daripada satu port data dan lima port pengecasan. Di sini, audio hadir melalui dua pembesar suara. Varian Eksekutif menukar monitor skrin sentuh lapan inci dan menambah kesambungan telefon pintar, sementara jumlah pembesar suara meningkat menjadi empat. Akhirnya, ditambah dari kit infotainment varian Eksekutif, Premium membawa arahan suara, fungsi dalam talian untuk navigasi, streaming muzik, ramalan cuaca serta sambungan 4G dan Wi-Fi. Perintah suara dalam varian Premium membawa kawalan ke aspek kereta seperti tingkap kuasa, penyaman udara, navigasi, streaming muzik. Sementara itu, enam port USB terdiri dari tiga outlet di barisan depan dan dua di barisan belakang, dan satu di belakang cermin pandangan belakang untuk menghidupkan cam dash.

 

Peningkatan peralatan yang lebih jauh dari Standard ke Eksekutif merangkumi lampu LED siang hari, roda satu inci ke aloi 16 inci dan pintu masuk Pintar dengan permulaan butang tekan. Peralatan keselesaan tambahan dilengkapi dengan sandaran tangan tengah, yang merangkumi beberapa simpanan tambahan di belakang tuas brek letak kenderaan. Seperti di Iriz, trio pemegang cawan di konsol tengah Proton Persona 2022 mempunyai pelbagai ukuran. Peralatan keselamatan pada 2022 Persona facelift bermula dengan empat beg udara (depan dan sisi), ABS, EBD, bantuan brek, kestabilan dan kawalan daya tarikan dan penahan bukit. Varian Standard mendapat dua sensor parkir belakang. Sementara itu, varian Eksekutif menambah kamera terbalik, dan Premium membawa total enam beg udara, yang terdiri dari unit depan, sisi dan tirai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fcelift terbaru untuk Proton Persona 2022 dan Iriz 2022 telah mencapai penilaian NCAP Asean lima bintang, berdasarkan ujian yang dilakukan di bawah protokol 2017-2020 ketika kereta itu diserahkan untuk ujian tahun lalu, sebelum protokol 2021-2025 (seperti yang digunakan dalam pengujian Perodua Ativa) berkuat kuasa. Protokol terkini memberi tumpuan kepada sistem bantuan pemandu canggih, yang tidak digabungkan ke dalam Persona dan Iriz terkini. Warna teras yang terdapat di ketiga-tiga varian Proton Persona 2022 adalah Armor Silver, Rosewood Maroon dan Ruby Red. Standard 1.6 juga mendapat Jet Grey, yang tersisa dari palet Premium 1.6, tetapi tidak menggunakan Snow White, yang disediakan untuk varian Eksekutif dan Premium. Akhirnya, Space Grey eksklusif untuk varian Premium teratas.