Sekarang Tahun 2021, Tetapi Kita Sudah Mempunyai Proton Iriz 2022

 

Nampaknya konsep masa telah hancur selama satu setengah tahun terakhir, kerana acara tahunan telah dibatalkan akibat wabak itu dan kami terpaksa tinggal di rumah untuk jangka masa yang panjang. Berapa kali anda berfikir, "Hanya ada tiga bulan hingga 2022? Tetapi saya tidak melakukan apa-apa tahun ini! " Tetapi ya, terakhir kami diperiksa, masih 2021. Jadi mengapa kita melihat kenderaan dengan tahun model sekurang-kurangnya satu tahun (kadang-kadang dua tahun, kadang-kadang bahkan tiga) lebih awal daripada ketika mereka benar-benar terungkap? Di Amerika Syarikat, kebanyakan kereta baru yang dijual sekarang dilabel 2022, sementara Nissan Z baru adalah model 2023 dan GMC Hummer EV SUV 2024. Lebih dekat ke rumah, Proton Iriz 2022 dan Persona yang diperbaiki telah dipasarkan sebagai kenderaan 2022 , walaupun anda boleh membelinya satu hari ini. Di sini, kita akan membersihkan konsep model tahun yang membingungkan.

 

 

 

Ini Semua Mengenai Pemasaran, Sahaja !!!

Pengertian yang sangat sewenang-wenang untuk melampirkan model tahun ke atas kereta adalah tradisi Amerika, dan seperti banyak aspek kehidupan, ia sangat berakar pada pemasaran. Musim televisyen AS setiap tahun biasanya bermula pada musim luruh (sebenarnya waktu ini), di mana siri TV baru diperkenalkan dan musim baru rancangan yang ada disiarkan. Ini menghasilkan kemasukan penonton dalam tempoh ini dan dengan itu syarikat membelanjakan lebih banyak wang untuk iklan untuk menyerap bola mata tambahan. Oleh yang demikian, sama seperti Proton Iriz 2022 di mana pembuat kenderaan melengkapkan kemas kini tahun model mereka bertepatan dengan peningkatan pemasaran, dan oleh kerana baru selalu lebih baik, satu tahun tambahan ditangani untuk melambangkan betapa segar dan menariknya produk baru. Lagipun, mereka harus terus menjual kereta itu selama 12 bulan ke depan, dan tidak ada yang mahu tertangkap mati menjual kereta 2021 pada tahun 2022.

 

Sebenarnya, mengikut pendapat admin web Kereta Sewa Shah Alam, tidak ada alasan sebenar untuk Proton Iriz 2022 dan Persona baru disebut model 2022 - ini adalah pilihan pemasaran semata-mata, seperti bagaimana Hilux facelift tahun lalu diiklankan sebagai model 2021 walaupun tidak semestinya. Ini menjadikan tugas kita sedikit lebih sukar, tetapi pada akhirnya hari ini hanya bilangan di bahagian depan tajuk utama. Syukurlah, amalan ini agak baru, dan kebanyakan syarikat masih memilih frasa "baru" dan "semua baru" biasa. Sistem model tahun, selain membingungkan bagi rata-rata pembeli, hanya berfungsi jika terdapat kemas kini tahunan - yang tidak begitu biasa di Malaysia. Sebelum pengubahsuaian terbaru ini, kali terakhir Iriz dan Persona disemak semula adalah pada tahun 2019, di mana model itu disebut sebagai model 2019 - tidak terdengar begitu baru dan segar (dan menarik bagi pembeli) pada tahun 2021, bukan?

 

Ini tidak bermaksud bahawa tidak ada kemas kini produk setiap tahun di sini. Sama seperti yang berlaku di peringkat global, syarikat seperti BMW, Mercedes dan Volvo mengeluarkan kemas kini produk setiap tahun (malah setiap beberapa bulan kadang-kadang), kerana pengembangan produk modular membolehkan ciri dan teknologi yang diperkenalkan pada model baru segera turun ke barisan yang lain. Walaupun begitu, jenama ini pada amnya tidak akan membezakan antara satu model tahun dengan yang berikutnya dalam bahan pemasaran, kecuali mungkin pada brosur dan bilik pameran. Sama seperti Proton Iriz 2022 sekiranya anda cukup bernasib baik untuk memesan versi terbaru kereta tertentu, itu adalah ckup bagus.

 

Bagaimana Dengan Nama Samaran?

Satu fakta yang sering diabaikan dari pemandangan automotif tempatan adalah bahawa banyak orang Malaysia cenderung merujuk kepada generasi model tertentu bukan dengan tahun pelancaran atau nama kod mereka, tetapi dengan nama panggilan. Pembaca cenderung mengikuti frasa tertentu yang dilaporkan oleh media - Proton Saga yang diperbaharui pada tahun 2008 sering disebut dengan nama pengembangannya Base Line Model (BLM), walaupun istilah itu tidak pernah muncul dalam bahan promosi pada masa itu. Jadi bagi penggemar diluar sana yang ingin memandu uji ataupun membuat tempahan kereta Proton Iriz 2022, bolehlah ke pusat pameran kereta Proton yang berhampiran.