Proton Saga 2022

 

Walaupun namanya mungkin memiliki sejarah hampir tiga dekad, Proton Saga 2022 seperti yang kita lihat sekarang adalah, pada dasarnya, adalah kereta yang sama jenama Proton yang dilancarkan pada tahun 1980-an. Ini mewakili permotoran yang ekonomik - tahap permulaan masuk, kereta pemulaan - dan merupakan kenderaan termurah di rangkaian Proton. Generasi ini dilancarkan hanya enam tahun yang lalu pada tahun 2016 - 2022, tetapi sejak beberapa kali diperbaiki - terutama dengan pengenalan Proton X70 dan X50 yang mengubah gaya model Proton secara drastik. Walaupun mungkin berada di platform yang sama dengan pendahulunya, peningkatan dalam penyempurnaan dan pembinaan menjadikannya kenderaan yang lebih canggih.

 

 

 

Rangkaian varian untuk Proton Saga 2022 mudah dan mudah difahami, dengan hanya tiga penawaran dan pilihan mesin yang unik. Di satu sisi, pilihan telah diselaraskan dari pendahulunya, walaupun dengan Iriz dan Persona tersedia ada kendaraan untuk semua orang dalam rangkaian Proton. Fiftift terbaru untuk Saga hanya dua tahun lalu pada tahun 2019, yang sebahagian besarnya merupakan perubahan estetik di dalam dan luar.

 

Spesifikasi Proton Saga 2022

Sebilangan dari anda mungkin kecewa apabila mendapati bahawa Proton Saga generasi sekarang yang ditawarkan tidak mempunyai pilihan enjin petrol VVT 1.6 liter, sedangkan satu generasi yang lalu ia disediakan (sebagai mesin petrol Campro 1.6 liter) untuk pengguna dan teksi penggunaan. Hanya ada mesin petrol empat silinder 1.3 liter yang mempunyai Variable Valve Timing dan mengeluarkan tork 95 PS dan 120 Nm. Syukurlah, masih ada varian manual yang ditawarkan dalam bentuk Standard MT. Ia juga menjadi yang paling murah ditawarkan, yang memalukan bagi mereka yang mahukan transmisi manual dengan lebih banyak peralatan. Satu langkah ke atas adalah Standard AT, dan di bahagian atas jajaran itu adalah Premium AT - keduanya dilengkapi dengan transmisi automatik konvensional empat kelajuan.

 

Dari segi dimensi keseluruhan, Proton Saga 2022 mungkin tidak kelihatan seperti kereta yang jauh lebih kecil daripada Persona, tetapi angka mentahnya memberi gambaran yang lebih jelas. Wheelbase terletak pada jarak 2.465 mm - kira-kira 90 mm lebih pendek daripada Persona, yang secara semula jadi diterjemahkan ke ruang dalaman yang sedikit kurang. Panjang keseluruhan juga kira-kira 56 mm lebih pendek, dan lebarnya 33 mm lebih sempit. Perkadarannya mungkin serupa, tetapi Saga secara fizikalnya lebih kecil.

 

 

 

Bahagian Luar Proton Saga 2022

Dengan facelift 2019 yang disebutkan di atas muncul beberapa perubahan estetik. Tentunya bumper depan dan belakang direvisi agar sesuai dengan Iriz dan Persona yang diperbaharui, tetapi bentuk dasar dan gaya keseluruhan Proton Saga menarik sejak dilancarkan pada tahun 2016. Garis atapnya sedikit meruncing di bahagian belakang - yang seiring dengan cerun but menjadikannya kelihatan seperti coupe empat pintu. Cara badan menyempit ke arah lampu belakang juga menambah ilusi ini dan memberikan Saga kelebihan gaya yang unik yang tidak biasa dilihat di akhir pasar ini. Bagi roda, varian Standard peringkat awal mendapat roda 14 inci - keluli untuk MT dan aloi untuk AT - sementara Premium pula mempunyai roda aloi 15 inci yang lebih besar.

 

Bahagian Dalam Proton Saga 2022

Kami tidak akan menggunakan lapisan gula dan mendakwa bahawa Proton Saga mempunyai bahagian dalaman yang sangat mewah - tetapi berfungsi dengan sepenuh hati. Tiada bahan sentuhan lembut di sini, walaupun kemas kini 2019 menyediakan reka bentuk semula papan pemuka yang menampung monitor skrin sentuh 7 inci yang lebih besar dalam konfigurasi terapung bebas untuk varian Premium AT spesifikasi teratas. Ini adalah unit yang kuat dengan sambungan telefon pintar dan Bluetooth.

 

Bagi bahagian dalaman yang lain, ia cukup rata di seberang. Roda stereng dibungkus dalam uretana tanpa mengira bahannya, dan Paparan Multi-Maklumat juga merupakan unit LCD yang tersegmentasi. Semua varian Proton Saga 2022 mendapat tempat duduk kain, dan ketiga-tiga varian mempunyai bangku belakang lipat untuk memperluas ruang but. Seiring dengan unit kepala yang lebih baik, Premium AT juga mendapat suis roda stereng - dan penyediaan empat pembesar suara lebih dari dua dalam varian Standard.

 

 

 

 

Ciri Keselamatan Proton Saga 2022

Sukar untuk mengharapkan banyak model kemasukan seperti Proton Saga. Semua model mendapat dua beg udara, ABS dengan EBD dan Brake Assist, serta titik pemasangan ISOFIX untuk pemasangan kerusi bayi yang selamat. Di mana Premium AT membezakan dirinya adalah termasuk dalam Kawalan Kestabilan Elektronik dan Kawalan Traksi, serta Hill Hold Assist. Ini mungkin terdengar seperti persembahan yang sedikit, tetapi jauh lebih baik daripada yang biasa dimiliki oleh rakyat Malaysia pada harga ini.

 

Kekuatan dan Kelemahan Proton Saga 2022

Para jurutera di Proton adalah kumpulan yang membanggakan - terutamanya di bahagian pengendalian dan pengendalian - sebagaimana mestinya, kerana tanpa mengira model Proton yang anda beli, anda akan menikmati ciri pengendalian dan keselesaan perjalanan yang sangat baik. Ini adalah nilai utama Proton dan sebahagiannya berasal dari pengalaman mereka dalam perlumbaan, serta perkongsian jangka panjang mereka dengan Lotus. Di luar ini, varian Premium AT dari Saga cukup berat untuk beratnya, terutama dengan penyertaan sistem keselamatan pasif dan unit kepala skrin sentuh itu. Di mana kekurangan Proton Saga 2022 adalah kualiti bahan yang dipilih, walaupun hanya sedikit kehilangan pesaingnya dalam hal ini.

 

Jatuh cinta dengan Proton Saga tidak sukar dilakukan, seperti yang berlaku pada banyak model entry level. Ada daya tarikan bagi mereka yang melampaui bahan yang dipilih, sistem hiburan yang disediakan, atau tahap kebisingan, getaran, dan kekasaran. Ini adalah kereta yang sesuai dengan mereka yang mencari pengangkutan ekonomi, dan mungkin hidup bahagia di garaj anda selama bertahun-tahun daripada yang anda harapkan. Generasi terkini Proton Saga 2022 juga merupakan bukti sejauh mana Proton telah sampai, melampaui tajuk utama yang menangkap X70 dan X50 yang dirasakan oleh rakyat Malaysia telah merebut semula jenama - bagaimanapun, jika mereka tidak dapat mendapatkan perkara paling mudah dengan betul, bagaimana mereka dapat melakukan dengan apa-apa yang lebih baik?

 

Harga Proton Saga 2022

Dengan semua perubahan dalam percukaian dan seluruh pandemi, Proton berjaya memastikan harga Saga tetap konsisten. Standard MT akan memberi anda kembali RM 32,800, sementara AT Standard berharga RM 35,800, dan AT Premium berharga RM 39,800. Ini lebih murah daripada varian pra-facelift, membawa nilai bagi pengguna Malaysia di mana ia sangat dialu-alukan.

 

Ciri-Ciri Proton Saga 2022

Kesederhanaan adalah inti dari Proton Saga - tanpa kemasukan tanpa kunci dan bermula di sini, tanpa kawalan pelayaran adaptif atau fungsi keselamatan aktif. Sekali lagi, ini adalah varian Premium AT yang dilengkapi dengan kamera pandangan belakang, sensor parkir depan, dua port pengecasan USB, dan lampu LED siang hari. Ini mungkin kelihatan seperti barang-barang bukan tulisan untuk kenderaan yang lebih mahal, tetapi ia adalah tambahan yang bagus pada harga ini.

 

 

 

Penggunaan Bahan Bakar Proton Saga 2022

Dengan transmisi automatik empat kelajuan bersumber dari Hyundai, pengkritik yakin bahawa facelift Proton Saga tidak akan seefisien dengan pendahulunya. Yang dikatakan, ia masih mampu menguruskan 6.7 liter per 100 kilometer, atau 14.9 kilometer per liter bahan bakar. Ini berbeza-beza bergantung pada gaya pemanduan, dan Proton belum memberikan penilaian penggunaan bahan bakar rasmi untuk model Standard MT. Bagi penggemar kereta keluaran Proton diluar sana, terdapat promosi proton 2022 yang sedang berjalan. Sila hubungi ejen yang berdekatan dengan anda.

 

** Penafian - ke semua isi kandungan & info-info di dalam artikel diatas adalah gambaran (prediction) semata-mata penulis berdasarkan kepada penelitian terhadap model Proton Saga 2021 ketika artikel ini diterbitkan. Model sebenar Proton Saga 2022 mungkin berbeza dari apa yang telah diterangkan di dalam artikel ini. Harap maklum.