Proton Saga 2021

 

Sebagai model Proton paling lama, papan nama Saga tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Dengan harga masuk yang rendah, Proton Saga telah memainkan peranan penting dalam kehidupan kita selama beberapa generasi, terutama dalam kategori "kereta pertama saya". Setiap orang mempunyai kisah Saga, dan bagi saya, Proton Saga adalah kereta pertama saya, kira-kira lapan tahun yang lalu. Anda mungkin dapat membayangkan pengalaman emosional yang saya miliki untuk mengemudi Proton Saga 2021 terbaru sekali lagi, dan saya dengan senang hati melaporkan bahawa ia adalah pengalaman yang hebat. Saya memberi jaminan bahawa ini bukan saya melihat melalui cermin mata berwarna mawar saya. Proton Saga 2021 telah dijual dengan harga murah, dengan harga serendah RM39,800 untuk pelbagain varian yang kami ada di sini. Meskipun melihat penurunan harga, Saga masih diperbaiki dalam hampir semua aspek - misalnya perubahan gaya, di mana Proton nampaknya telah memberikan kehidupan baru yang segar ke Saga.

 

 

Secara kuantitatif, tidak banyak yang berubah dari segi reka bentuk. Walau bagaimanapun, beberapa sapuan berus telah membuat peningkatan besar pada sedan segmen A yang agak hambar, dan berani kita katakan, bahkan menjadikannya kelihatan berkelas. Berita baik terus ada di dalam. Sukar untuk membayangkan bahawa sedan segmen A peringkat permulaan dilengkapi dengan banyak loceng dan peluit, tetapi Proton Saga 2021 mengejutkan berulang kali. Bilakah kali terakhir anda melihat kilang kereta bernilai RM40,000 dilengkapi dengan sistem infotainment skrin sentuh tujuh inci? Sudah tentu, sistem infotainment berasaskan Android bukan yang paling intuitif untuk digunakan, dan tidak dilengkapi dengan fungsi perintah suara "Hi Proton" yang ikonik sekarang Proton Saga 2021, tetapi pada titik harga ini, hakikatnya ia disertakan memuji pendapat kami. Sistem infotainment dipasangkan dengan kumpulan pembesar suara yang hebat juga, sesuai untuk golongan muda dan senarai main Spotify dari hits terbaru. Prestasi audio ditingkatkan lagi oleh kabin yang tenang, bukti sebenar penyempurnaan Proton telah direkayasa ke sedan tingkat awal.

 

Penyempurnaan adalah kata kunci di sini, bukan hanya dari segi kebisingan, getaran dan kekerasan (NVH), tetapi juga peningkatan kualiti hidup yang sedikit, seperti tempat duduk kain kalis air, dulang penyimpanan empuk, dan pelepasan but jauh. Proton Saga 2021 selalu dilihat sebagai underdog dalam segmen ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutama dari segi kualiti pembinaan dan nilai untuk wang. Dengan model facelift yang baru, sukar untuk membenarkan tuntutan itu lagi - dan kita belum sampai ke bahagian pemanduan. Dari segi sejarah, kereta Proton selalu menunjukkan kemampuan pengendalian terbaik di kelasnya, dan Saga terbaru tidak terkecuali. Walaupun tumpuan telah diberikan pada keselesaan, Saga tidak akan terlihat dari tempat ketika menghadapi jalan belakang yang ganjil, di mana ia menangani selekoh dengan ketenangan mutlak. Merundingkan perubahan arah terasa semula jadi pada casis, sehingga ada yang menganggapnya menarik. Meskipun demikian, nuansa kemudi sedikit dikecewakan dengan umpan balik yang minimum, karena disesuaikan untuk kemampuan manuver yang lebih baik di kawasan bandar.

 

Di lebuh raya, Proton Saga 2021 bergerak dengan yakin, dan enjin empat silinder 1.3 liter menghasilkan tenaga yang cukup (95 hp, 120 Nm) untuk mendorongnya ke had kelajuan nasional. Namun, mengatasi kenderaan lain dengan kelajuan lebuh raya mungkin memerlukan sedikit motivasi. Proton juga telah menukar Punch CVT yang terkenal untuk kotak gear automatik empat kelajuan bersumberkan Hyundai di Saga yang diperbaiki. Selain sebagai langkah mengurangkan kos, kotak gear baru juga sepenuhnya mengubah cara pemacu sedan padat. Slushbox empat kelajuan baru dengan senang hati akan menarik putaran hingga kisaran 4.000 RPM, membuat Saga merasa kusut dan bersemangat untuk bertindak balas. Adakah saya berharap ada peralatan lain di hujung atas? Pasti - terutamanya untuk pelayaran lebuh raya. Walau bagaimanapun, automatik empat kelajuan baru lebih daripada cukup - tidak, sempurna - untuk aplikasi bandar. Dalam banyak cara, Proton Saga 2021 kembali ke akar umbi sebagai sebuah kereta yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai, yang masih boleh dinikmati. Ikuti peningkatan tambahan dan kit tambahan, tidak diragukan lagi bahawa Proton telah memukulnya tepat dari taman.

 

Dengan titik harga yang lebih rendah, Proton Saga sekali lagi menjadi cadangan untuk kereta pertama yang hebat. Tetapi mungkin yang lebih penting, ia juga menandakan banyak kotak menjadi satu-satunya kereta yang mungkin anda perlukan - dengan kata lain, kereta orang sejati. Menurut admin DNZ Trading, pemborong ikan bilis segar di Semenanjung Malaysia, terdapat promosi proton 2022 bagi mereka yang gemar membeli kenderaan tempatan.