Proton Iriz 2022 - Persona Facelift Diuji Untuk ASEAN NCAP

 

Setelah mengumumkan penilaian keselamatan lima bintang untuk Proton Iriz 2022 dan Persona 2022 yang diperbaiki minggu lalu, ASEAN NCAP kini telah merilis video ujian kemalangan untuk duo segmen B. Seperti yang anda lihat, agensi menggunakan Persona untuk ujiannya, walaupun hasilnya juga berlaku untuk Iriz kerana struktur kemalangan yang serupa. Kereta yang digunakan adalah dari varian Standard 1.6 standard, seperti yang dibuktikan oleh lampu depan halogen, kekurangan lampu lari siang hari LED, tiang B berwarna badan dan roda aloi 15 inci terkecil. Dalam ujian impak frontal 40%, sedan menunjukkan sedikit atau tidak ada ubah bentuk pada tiang A, yang menunjukkan bahawa ruang bertahan bagi penghuni depan belum terganggu.

 

 

 

 

Itu disinggung dalam laporan ujian, dengan ASEAN NCAP yang menyatakan bahawa Persona 2022 memberikan perlindungan yang memadai untuk dada pemandu, walaupun kedua-dua dummi tersebut mencatatkan kekuatan yang menyebabkan kecederaan pada kaki bawah. Kereta itu memperoleh 14.68 mata daripada maksimum 16 untuk perlindungan penghuni dewasa (AOP) dan 15.20 mata untuk perlindungan penghuni kanak-kanak (COP). Bagi ujian kesan sampingan, kekurangan beg udara tirai model Standard (hanya ditawarkan pada varian Premium) akan dikira. Namun, agensi itu menyatakan bahawa Persona 2022 memberikan perlindungan kepala yang baik dan perlindungan dada yang mencukupi, memberikan 15.68 mata AOP, lapan titik COP penuh dan dua teknologi perlindungan kepala (HPT) menunjukkan maksimum empat.

 

Secara keseluruhan, Persona 2022 (dan Proton Iriz 2022) memperoleh 32.31 mata daripada 36 untuk AOP, 42.92 mata dari 49 untuk COP dan 12.5 mata daripada 18 untuk kategori Safety Assist. Kereta mendapat angka sifar untuk Blind Spot Technology (BST) dan Advanced Safety Assist Technology (SAT), yang diharapkan memandangkan ia tidak ditawarkan dengan pemantauan blind spot atau sebarang ciri keselamatan aktif seperti brek kecemasan autonomi. Namun, skor keseluruhan 84.13% sudah cukup bagi Proton Iriz 2022 dan Persona 2022 untuk mendapat penilaian keselamatan lima bintang maksimum. Kedua-dua kereta itu adalah yang terakhir diuji di bawah protokol NCAP ASEAN 2017-2020; protokol 2021-2025 terbaru memberikan penekanan yang lebih besar pada teknologi keselamatan aktif, yang mungkin akan mempengaruhi penilaian Proton.