GALERI: Proton Iriz 2022 Aktif Di Malaysia - RM54k

 

 

 

Bulan lalu menyaksikan pengenalan Proton Iriz 2022 yang diperbaiki, lengkap dengan varian Aktif gaya crossover baru. Pada masa itu, kami hanya mempunyai foto rasmi untuk disiarkan (serta beberapa gambar telefon langsung dari dealer Regal Motors), tetapi dengan ruang pameran sekarang dibuka lagi, akhirnya kami dapat membawa anda galeri lengkap mengenai hatchback segmen B-top-top. Keseluruhan rangkaian Iriz kini lebih mahal daripada sebelumnya, walaupun kos tambahannya sebahagian besarnya diimbangi oleh peningkatan peralatan. Harga Proton Iriz 2022 bermula dari RM40,300 untuk asas 1.3 Standard CVT, meningkat hingga RM47,100 untuk 1.3 Eksekutif CVT dan meningkat pada harga RM54,000 untuk 1.6 Active CVT.

 

Bagi yang belum tahu, harga permulaan nampaknya naik sedikit, dengan Iriz sebelum ini bermula dari RM36,200. Namun, angka itu adalah untuk manual 1.3 Standard, yang telah dijatuhkan. Berbanding dengan model keluar, 1.3 Standard CVT adalah RM1,200 lebih mahal, sementara 1.6 Executive CVT adalah RM1,100 lebih mahal. 1.6 Active CVT mengambil alih dari Premium lama dan lebih berharga sehingga RM4,100.  Angka-angka yang disenaraikan adalah di jalan raya tanpa insurans, termasuk cukai jualan dan perkhidmatan (SST), berlaku sehingga 31 Disember. Tahun depan, harga akan meningkat hingga RM40,800 untuk Standard, RM47,800 untuk Eksekutif dan RM54,800 untuk Aktif. Seperti biasa, Proton Iriz 2022 dilengkapi dengan jaminan lima tahun / 150,000 km, pakej data percuma lima tahun pada satu gigabait sebulan (Aktif sahaja) dan tiga kali pekerja percuma untuk diservis.

 

 

 

 

Seperti yang dilaporkan sebelumnya, Iriz telah menerima perombakan menyeluruh di dalam dan luar, yang dibagikannya dengan Persona yang juga diperbaiki. Buat pertama kalinya, kedua-dua model ini hadir dengan hujung depan yang sama, terdiri daripada gril yang disemak semula (jalur lebar lebar penuh tidak lagi menjunam ke bawah untuk membungkus lambang Proton, yang juga sekarang bulat), gril bawah yang lebih luas dan lebih langsing pengambilan sudut udara yang menempatkan jalur cahaya LED siang hari pada model Eksekutif dan Aktif. Membezakan Proton Iriz 2022 dari Persona adalah jalur gril hitam (bukan krom) gloss dan keliling gril bawah X50-aping. Bumper belakang dan gerbang belakang berwarna hitam dari facelift 2019 telah dikekalkan, tetapi jalur bumper kini berwarna merah dan bukannya krom sebelumnya. Keseluruhan rangkaian juga telah menerima roda aloi yang lebih besar, dengan Standard yang naik hingga 15 inci dan Eksekutif kini melancarkan 16 tahun.

 

The Active, yang berasal dari konsep yang ditunjukkan pada tahun 2014, mendapat penampilan yang lebih lasak dengan pelapis plastik hitam dan pelat selip perak di bumper depan dan belakang dan skirt sisi, ditambah keliling perak dan penutup mesh sarang lebah yang lebih sporty untuk gril bawah. Tetapi ciri yang paling menarik adalah sambungan fender chunky, penuh dengan kepala bolt Allen palsu gaya Satria GTi. Active juga merupakan satu-satunya model Proton Iriz 2022 yang menampilkan lampu LED baru (dalam kemasan yang lebih gelap berbanding dengan Persona 1.6 Premium's), sementara atap hitam, rel atap perak dan aloi multi-nada dua-nada 16-inci yang unik melengkapkan penampilan.

 

Di dalamnya, perubahannya sangat luas dan termasuk unit kepala bebas baru, yang pada model Eksekutif dan Aktif menggabungkan skrin sentuh lapan inci yang lebih besar. Aktif adalah satu-satunya model yang dilengkapi dengan Antarmuka Pengguna Geely Key (GKUI) dan eSIM untuk navigasi dalam talian, streaming muzik, sambungan WiFi dan sistem kawalan suara "Hi Proton". Antaramuka telah melihat sedikit reka bentuk semula untuk tahun 2021, dengan Proton Iriz 2022, pengguna kini dapat mengawal tingkap sisi pemandu dan penghawa dingin dengan suara mereka; kawalan untuk yang terakhir juga telah dipindahkan ke paparan. Sudah tentu, anda masih boleh menggunakan tombol fizikal di bawah, dan perubahan besar di sini adalah beralih ke sistem penyaman udara digital dengan tombol, butang dan paparan LCD baru. Tidak ada fungsi kawalan iklim automatik di sini, tetapi anda mendapat penapis kabin N95 sebagai standard, seperti sebelumnya.

 

 

Di bawah, anda kini mendapat tiga port USB dan bukannya yang sebelumnya, sementara yang lain telah muncul di dekat cermin pandangan belakang (tidak lagi tanpa bingkai, sedih), memudahkan pengguna memasang cam dash. Terowong tengah juga baru, dengan reka bentuk sehelai lebih bersih dan jalur perak yang mengelilingi perimeternya. Ia juga menempatkan suis untuk sensor tempat letak depan, kawalan kestabilan dan mod Eco baru (lebih lanjut kemudian), bersama dengan tidak kurang dari tiga pemegang cawan dalam pelbagai saiz. Mereka yang mengadu kekurangan sandaran tangan mendapat doa mereka dijawab dengan item sentuhan lembut bersaiz penuh yang menyembunyikan beberapa ruang simpanan di bawah. Dua port USB untuk penumpang belakang telah dipindahkan ke bahagian belakang konsol ini (ya, Iriz tidak mempunyai kurang dari enam port), sementara di atas terdapat lampu peta LED Proton Iriz 2022 baru yang diambil dari Saga.

 

Bos beg udara roda kemudi juga telah direka bentuk semula, dengan lipatan berjalan di bahagian bawah dan pusingan Proton baru. Lencana itu juga boleh didapati di penutup pusat roda aloi, walaupun penutup mesin dan cetakan pada cermin depan dan tingkap masih mempunyai lencana lama. Dari segi perabot, Proton Iriz 2022 mempertahankan hiasan kepala dan tiangnya yang berwarna hitam (bukan item Persona), serta pelapis kain hitam pada model Standard dan kulit palsu pada Eksekutif. The Active mendapat tempat duduk kulit hitam dengan corak seperti papan litar di bahagian kain, bersama dengan jahitan merah dan skrip "Aktif" bersulam pada tempat duduk dan kad pintu. Bit lain yang eksklusif untuk Active adalah pedal aloi dan trim merah pada keliling ventilasi udara, terowong tengah, kawalan udara-con dan roda stereng dan dering klaster instrumen. Anda juga mendapat tali pinggang keledar merah, seperti pada model Mercedes-AMG atau Honda Civic Type R.

 

Sebagai standard, Iriz dilengkapi dengan radio berkemampuan Bluetooth, kawalan pendingin udara digital yang disebutkan di atas dan dua pembesar suara, sensor parkir depan kini eksklusif untuk model 1.6 liter. Gear gear yang dibalut kulit gaya X70, sebelumnya eksklusif untuk Premium, kini dipasang untuk semua model. 1.6 Eksekutif menambah lampu LED siang hari, spoiler tailgate, pintu masuk tanpa kunci, permulaan butang tekan, cermin pintu lipat automatik, lampu depan automatik, paparan maklumat pelbagai warna, empat pembesar suara dan kamera terbalik. Model Proton Iriz 2022 Aktif adalah satu-satunya dengan lampu depan LED, roda kemudi pelbagai fungsi dan eSIM dengan fungsi kawalan suara, ditambah semua peralatan yang disebutkan sebelumnya.

 

Menurut pengusaha kereta sewa Puncak Alam, dari segi keselamatan, Iriz telah bertambah baik, kini tersedia dengan sekurang-kurangnya empat beg udara (Eksekutif dilengkapi dengan beg udara tirai juga, menambah jumlahnya menjadi enam). Walau bagaimanapun, kereta masih tidak ditawarkan dengan brek kecemasan autonomi walaupun pada Active, meletakkannya di belakang Perodua Myvi dalam hal ini. Kit lain yang standard termasuk kawalan kestabilan, bantuan permulaan bukit dan sauh tempat duduk ISOFIX kanak-kanak belakang, serta peringatan tali pinggang keledar belakang baru di Active. Diuji semula tahun lalu di bawah protokol 2017-2020 sebelumnya, Proton Iriz 2022 membawa penarafan lima bintang ASEAN NCAP. Di bawah bonet, tentera Iriz menggunakan enjin empat silinder VVT yang sama seperti sebelumnya. Unit 1.3 liter menghasilkan 95 PS pada 5,750 rpm dan 120 Nm tork pada 4,000 rpm sementara kilang 1.6 liter terus berfungsi 109 PS pada 5,750 rpm dan 150 Nm pada 4,000 rpm.