Proton Iriz 2022 Facelift Dilancarkan

 

Rahsia Proton yang paling teruk disimpan, Proton Iriz dan Persona 2022 yang diperbaiki, akhirnya dilancarkan hari ini. Penggantian kedua untuk pesaing segmen B adalah semakan yang jauh lebih teliti, menambah beberapa perubahan ketara pada bahagian luar, dalaman dan mekanikal. Di sini, kami memfokuskan pada Proton Iriz 2022 hatchback, yang tersedia dalam varian 1.3 Standard CVT, 1.6 CVT Eksekutif dan 1.6 CVT Aktif - yang terakhir adalah tambahan baru untuk barisan pemain. Harga bermula dari RM40,300 untuk Standard standard, meningkat hingga RM47,100 untuk Eksekutif dan melebihi RM54,000 untuk Active.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bagi pengusaha / ejen Mamasab Alor Setar menyifatkan, harga permulaan nampaknya ada naik sedikit, dengan Iriz sebelum ini bermula dari RM36,200. Namun, angka itu adalah untuk manual 1.3 Standard, yang telah dijatuhkan. Berbanding dengan model keluar, 1.3 Standard CVT adalah RM1,200 lebih mahal, sementara 1.6 Executive CVT adalah RM1,100 lebih mahal. 1.6 Active CVT mengambil alih dari Premium lama dan lebih berharga sehingga RM4,100. Pembaca bermata helang akan melihat bahawa 1.3 Executive CVT juga telah dihentikan. Angka yang disenaraikan adalah di jalan raya tanpa insurans, termasuk cukai jualan dan perkhidmatan (SST), berlaku sehingga 31 Disember. Tahun depan, harganya akan meningkat hingga RM40,800 untuk Standard, RM47,800 untuk Eksekutif dan RM54,800 untuk Aktif. Seperti biasa, Proton Iriz 2022 dilengkapi dengan jaminan lima tahun / 150,000 km, pakej data percuma lima tahun pada satu gigabait sebulan (Aktif sahaja) dan tiga kali pekerja percuma untuk diservis.

 

Di bahagian luar, Iriz berkongsi fasia depan yang sama dengan Persona untuk pertama kalinya, jadi jalur trim lebar penuh tidak lagi menjunam ke bawah untuk membungkus lambang Proton, sebaliknya berjalan di sepanjang tepi atas gril. Bercakap mengenai lambang itu, Iriz dan Persona menerima lencana bulat terbaru yang pertama kali dilihat pada X70 yang dipasang tempatan pada awal tahun lalu. Walaupun kedua-dua kereta mempunyai gril Infinite Weave yang sama kali ini, beberapa perbezaan tetap ada. Jalur di bahagian atas selesai dengan warna hitam gloss dan bukan krom pada Persona, sementara keliling bawah dicat merah, mencerminkan X50. Di bawah, bumper juga telah direka bentuk semula, dengan gril bawah yang lebih luas dan udara sudut yang lebih ramping yang menempatkan jalur cahaya LED pada siang hari pada model Eksekutif dan Aktif. Terdapat juga bibir depan kelabu yang menambahkan sedikit keagresifan pada penampilan. Bumper belakang dan gerbang belakang berwarna hitam dari facelift 2019 telah dikekalkan, tetapi jalur bumper kini berwarna merah dan bukannya krom sebelumnya.

 

Keseluruhan barisan juga naik satu inci dalam ukuran roda - Proton Iriz 2022 standard mendapat aloi 15 inci yang kelihatan sangat mirip dengan item berbilang-bunyian yang terdapat pada Persona keluar, sementara Eksekutif bergerak hingga penggelek 16-inci yang sporty sangat tampan Reka bentuk bersuara Y, menambah 10 mm pada ketinggian perjalanan. Kedua-duanya mendapat penamat perak penuh. Untuk tahun 2021, Iriz yang unggul kini mengambil bentuk gaya SUV Active, menarik namanya dari konsep yang ditunjukkan pada tahun 2014. Makeover kasar terdiri daripada pelapis plastik hitam dan pelat selip perak di bumper depan dan belakang dan skirt sisi, dengan gril bawah juga mendapat warna perak dan penutup mesh sarang lebah yang lebih sporty untuk dipadankan.

 

Tetapi ciri yang paling menarik Proton Iriz 2022  ialah sambungan fender chunky, penuh dengan kepala bolt Allen palsu gaya Satria GTi. Active juga merupakan satu-satunya model Iriz yang menampilkan lampu LED baru (dalam kemasan yang lebih gelap berbanding dengan Persona 1.6 Premium), sementara atap hitam, rel atap perak dan aloi berbilang nada dua-inci 16-inci yang unik melengkapkan penampilan. Bahagian dalaman telah menyaksikan perubahan yang lebih besar, yang paling penting adalah unit kepala bebas baru. Ini mendorong ventilasi udara tengah ke bawah, kini dalam susun atur mendatar yang lebih konvensional dengan lampu bahaya dan butang kunci pintu di tengah.

 

Pada varian Eksekutif dan Aktif, skrin sentuh infotainment kini berukuran lapan inci, satu inci lebih besar daripada sebelumnya. Walaupun kedua-dua paparan kelihatan sangat mirip, mereka berjalan pada sistem yang berbeza, yang aktif adalah satu-satunya dengan Antarmuka Pengguna Geely Key (GKUI) dan eSIM untuk navigasi dalam talian, streaming muzik, sambungan WiFi dan sistem kawalan suara "Hi Proton". Antaramuka telah melihat sedikit reka bentuk semula untuk tahun 2021, dengan pengguna kini dapat mengawal tingkap sisi pemandu dan penghawa dingin dengan suara mereka; kawalan untuk yang terakhir juga telah dipindahkan ke paparan. Sudah tentu, untuk model Proton Iriz 2022 anda masih boleh menggunakan tombol fizikal di bawah, dan perubahan besar di sini adalah beralih ke sistem penyaman udara digital dengan tombol, butang dan paparan LCD baru. Tidak ada fungsi kawalan iklim automatik di sini, tetapi anda mendapat penapis kabin N95 sebagai standard, seperti sebelumnya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Di bawah, anda kini mendapat tiga port USB dan bukannya yang sebelumnya, sementara yang lain telah muncul di dekat cermin pandangan belakang (tidak lagi tanpa bingkai, sedih), memudahkan pengguna memasang cam dash. Terowong tengah juga baru, dengan reka bentuk sehelai lebih bersih dan jalur perak yang mengelilingi perimeternya. Ia juga menempatkan suis untuk sensor tempat letak depan, kawalan kestabilan dan mod Eco baru (lebih lanjut kemudian), bersama dengan tidak kurang dari tiga pemegang cawan dalam pelbagai saiz. Mereka yang mengadu kekurangan sandaran tangan mendapat doa mereka dijawab dengan item sentuhan lembut bersaiz penuh yang menyembunyikan beberapa ruang simpanan di bawah. Dua port USB Proton Iriz 2022 untuk penumpang belakang telah dipindahkan ke bahagian belakang konsol ini (ya, Iriz tidak mempunyai kurang dari enam port), sementara di atas terdapat lampu peta LED baru yang diambil dari Saga.

 

Bos beg udara roda kemudi juga telah direka bentuk semula, dengan lipatan berjalan di bahagian bawah dan pusingan Proton baru. Ini bukan penjenamaan semula setengah hati - lencana juga boleh didapati di penutup pusat roda aloi dan kesan pada cermin depan dan tingkap. Dari segi perabot, Proton Iriz 2022 mempertahankan hiasan kepala dan tiangnya yang berwarna hitam (bukan barang-barang Persona), serta pelapis kain hitam pada model Standard dan kulit palsu pada Eksekutif. The Active mendapat tempat duduk kulit hitam dengan corak seperti papan litar di bahagian kain, bersama dengan jahitan merah dan skrip "Aktif" bersulam pada tempat duduk dan kad pintu. Bit lain yang eksklusif untuk Active adalah pedal aloi dan trim merah pada keliling ventilasi udara, terowong tengah, kawalan udara-con dan roda stereng dan dering klaster instrumen. Anda juga mendapat tali pinggang keledar merah, seperti pada model Mercedes-AMG atau Honda Civic Type R. Sebagai standard, Iriz dilengkapi dengan radio berkemampuan Bluetooth, kawalan pendingin udara digital yang disebutkan di atas dan dua pembesar suara, sensor parkir depan kini eksklusif untuk model 1.6 liter. Gear gear yang dibalut kulit gaya X70, sebelumnya eksklusif untuk Premium, kini dipasang untuk semua model.

 

Proton Iriz 2022 1.6 Eksekutif menambah lampu LED siang hari, spoiler pintu belakang, pintu masuk tanpa kunci, permulaan butang tekan, cermin pintu lipat automatik, lampu depan automatik, paparan pelbagai maklumat berwarna, empat pembesar suara dan kamera terbalik. Model Aktif adalah satu-satunya dengan lampu depan LED, roda kemudi pelbagai fungsi dan eSIM dengan fungsi kawalan suara, ditambah semua peralatan yang disebutkan sebelumnya. Dari segi keselamatan, Iriz telah bertambah baik, kini tersedia dengan sekurang-kurangnya empat beg udara (Eksekutif dilengkapi dengan beg udara tirai juga, menambah jumlahnya menjadi enam). Walau bagaimanapun, kereta masih tidak ditawarkan dengan brek kecemasan autonomi walaupun pada Active, meletakkannya di belakang Perodua Myvi dalam hal ini. Kit standard lain termasuk kawalan kestabilan, bantuan permulaan bukit dan sauh tempat duduk kanak-kanak ISOFIX. Diuji semula tahun lalu di bawah protokol 2017-2020 sebelumnya, Iriz membawa penarafan lima bintang ASEAN NCAP.

 

Di bawah bonet, Proton Iriz 2022 menggunakan enjin empat silinder VVT yang sama seperti sebelumnya. Unit 1.3 liter menghasilkan 95 PS pada 5,750 rpm dan 120 Nm tork pada 4,000 rpm sementara kilang 1.6 liter terus berfungsi 109 PS pada 5,750 rpm dan 150 Nm pada 4,000 rpm. Perubahan besar di sini adalah penghantaran. Tidak, Proton belum beralih ke kotak gear automatik empat kelajuan Saga seperti yang dikhabarkan sebelumnya, berpegang pada Punch CVT yang digunakan sejak 2014. Namun, unit stepless telah menerima beberapa perubahan selama bertahun-tahun, baru-baru ini penyegaran perkakasan menyeluruh untuk facelift 2019. Kami memahami bahawa kali ini, para jurutera telah menumpukan perhatian pada perisian untuk meningkatkan kemampuan pemanduan, walaupun belum ada perincian yang dikeluarkan - kami akan tahu lebih banyak setelah kami bercakap dengan pasukan R&D. Terutama, mod Eco sekarang dapat diubah dan kelihatan tidak lagi hanya menjadi cahaya di kluster instrumen untuk menunjukkan pemanduan dengan kaki ringan, tetapi mod pemacu yang sebenarnya dengan tetapan nyata berubah untuk kecekapan yang lebih besar.

 

Terdapat juga posisi "S" baru pada gearlever yang menggantikan "L" sebelumnya, yang mengisyaratkan mod sukan atau mungkin juga pengembalian mod SAT bertahap simulasi. Akhir sekali, Proton Iriz 2022 manual lima kelajuan yang ditawarkan di pangkalan Iriz telah dijatuhkan, seperti yang disebutkan sebelumnya (terlalu buruk, pembersih). Barisan Iriz standard terdapat dalam lima warna - Snow White, Armor Silver, Jet Grey, Ocean Blue dan Ruby Red. Varian Eksekutif juga ditawarkan dengan pilihan Citric Orange, sementara Active menjatuhkan Ruby Red yang memihak kepada cat Passion Red X50.

 

Berikut adalah perincian varian secara terperinci:

Proton Iriz 2022 1.3 Standard CVT - RM40,300

 

Mekanikal

Enjin 1.3 liter VVT DOHC

 • 1,332 cc petrol silinder aspirasi semula jadi
 • 95 PS pada 5,750 rpm, 120 Nm pada 4,000 rpm
 • CVT dengan mod Eco
 • Struktur MacPherson (depan), balok kilasan (belakang)
 • Cakera brek berventilasi (depan), dram (belakang)

 

Bahagian luar

 • Lampu depan reflektor halogen
 • Lampu belakang gabungan LED
 • Roda aloi 15 inci dengan tayar 185/55 bahagian
 • Cermin pintu boleh laras kuasa
 • Antena sirip yu
 • Pengelap belakang

 

Dalaman

 • Roda stereng uretana
 • Tombol gear yang dibalut kulit dengan hiasan perak
 • Paparan pelbagai maklumat LCD
 • Tingkap kuasa dengan automatik sisi pemandu ke bawah
 • Tempat duduk kain hitam dengan penyesuaian manual
 • 60:40 tempat duduk belakang lipat berpecah
 • Penyaman udara manual dengan paparan LCD
 • Pemain radio / MP3 dengan sambungan Bluetooth
 • Dua pembesar suara
 • Empat port USB depan, dua belakang

 

Keselamatan

 • Empat beg udara (depan, sisi)
 • ABS dengan EBD dan brek bantu
 • Kawalan kestabilan
 • Kawalan daya tarikan
 • Bukit mula membantu
 • Penambat tempat duduk anak ISOFIX belakang
 • Sensor tempat letak kereta belakang

 

Proton Iriz 2022 1.6 CVT Eksekutif - RM47,100

 

Mekanikal

 • Enjin 1.6 liter VVT DOHC
 • Petrol empat silinder aspirasi semula jadi 1,597 cc
 • 109 PS pada 5,750 rpm, 150 Nm pada 4,000 rpm

 

Bahagian Luar

 • Lampu depan automatik dengan fungsi follow-me-home
 • Lampu LED siang hari
 • Roda aloi 16 inci dengan tayar 185/55 bahagian
 • Kemasukan tanpa kunci

 

Dalaman

 • Mula tekan butang
 • Paparan pelbagai maklumat warna TFT LCD
 • Tetingkap automatik atas / bawah sisi pemandu dengan anti-cubitan
 • Unit kepala skrin sentuh lapan inci dengan sambungan telefon pintar
 • Empat pembesar suara
 • Kamera terbalik dengan garis panduan dinamik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keselamatan

 • Enam beg udara (depan, sisi, tirai)
 • Sensor tempat letak kenderaan depan
 • Proton Iriz 2022 1.6 CVT Aktif - RM54,000

 

Bahagian Luar

 • Lampu depan LED
 • Pelapisan badan hitam dan sambungan fender
 • Plat skid depan, sisi dan belakang perak
 • Gril bawah sarang lebah
 • Rel bumbung perak
 • Bumbung hitam
 • Roda aloi dua nada 16 inci dengan tayar 185/55 bahagian

 

Dalaman

 • Roda stereng pelbagai fungsi yang dibalut kulit dengan trim merah
 • Pelapis kulit bahagian dengan jahitan merah
 • Logo aktif bersulam di tempat duduk dan pintu
 • Trim merah pada lubang udara, konsol tengah, alat kawalan udara dan kluster instrumen
 • Tali pinggang keledar merah
 • Tepi lantai merah
 • Pedal aloi
 • Antara Muka Pengguna Geely Key (GKUI)
 • Kesambungan 4G terbina dalam dengan hotspot WiFi
 • Kawalan suara (termasuk tingkap dan penghawa dingin), streaming muzik, data navigasi langsung

 

Jadi di sana anda memilikinya, Proton Iriz 2022 yang facelift. Apa pendapat anda mengenai peningkatan model terbaru? Bagi mereka yang inginkan kereta baru 2022 bolehlah melayari website ini dari masa ke semasa bagi mendapatkan info-info yang terbaru & terkini.